`Lijfrente` is een bekend begrip dat iedereen wel eens heeft gehoord, maar wat is het precies? Wanneer laat je lijfrente uitkeren, hoe kun je lijfrente berekenen en kun je je lijfrente ook afkopen? Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet, je kunt al deze informatie vinden op Lijfrenteuitkering.net.
Wat is lijfrente?
Wanneer je overweegt om een lijfrenteverzekering af te sluiten, dan is het belangrijk om eerst te weten wat het begrip ‘lijfrente’ precies inhoudt. En waar je een lijfrente voor kunt uitkeren. Een lijfrenteverzekering dankt z’n naam aan het feit dat er een verzekering wordt afgesloten op een ‘lijf’. Met deze verzekering zorg je voor een extra inkomen voor het moment waarop je dat het meest nodig hebt, bijvoorbeeld net na je pensioen. Of om eerder te kunnen stoppen met werken. Om dit extra inkomen te realiseren, betaal je premie aan de verzekeringsmaatschappij waarbij je de lijfrente afsluit. Deze premiebetaling kan eenmalig zijn, maar ook periodiek bijvoorbeeld per maand.
Een risico van een lijfrente is dat deze komt te vervallen op het moment dat degen waarop de lijfrenteverzekering betrekking heeft komt te overlijden, er geen lijfrenteuitkering plaatsvindt. Dit kan soms wat verwarrend zijn. Het is dus zeker geen overlijdensrisicoverzekering.
Nadat de premie is opgebouwd volgt de uitkeringsfase. Hiervoor heb je het tenslotte gedaan! Je kunt er voor kiezen om de premie ineens uit te laten betalen (Fiscaal vaak niet aantrekkelijk) of voor een gefaseerde uitbetaling.
Waarom lijfrente afsluiten
Met het afsluiten van een lijfrenteverzekering leg je in feite een spaarpotje aan voor later. In tegenstelling tot bij een gewone spaarrekening, profiteer je bij de lijfrenteverzekering van diverse fiscale voordelen
De mogelijkheid van fiscale aftrek geldt echter niet altijd; er moet sprake zijn van een aantoonbaar pensioentekort. Dit in tegenstelling tot vroeger, waarin iedereen aanspraak kon maken op een standaard bedrag dat in mindering gebracht mocht worden op het inkomen. Deze basisruimte is enkele jaren geleden vervangen door de zogenoemde jaarruimte berekening. Het bedrag dat in de jaarruimte valt, mag je gebruiken voor de opbouw van een lijfrente. Je mag dit bedrag vervolgens aftrekken, oftewel in mindering brengen op je inkomsten. Wanneer je al enkele jaren een pensioentekort hebt, maar nog geen lijfrente opgebouwd, dan mag je de jaarruimte ook met terugwerkende kracht benutten. Hierbij mag je 7 jaar teruggaan.